Scări

Scarile sunt elementele de constructie ce asigura circulatia in cladire. Exista tipuri de scari ce sunt clasificate dupa pozitia lor fata de constructie si aportul adus acesteia, atat functional cat si arhitectural. Astfel, scarile principale exterioare asigura o buna comunicatie intre constructie si exteriorul ei, iar scarile secundare interioare asigura comunicatia intre etajele cladirii.

Din punct de vedere arhitectural scarile se impart in doua categorii: monumentale si obisnuite. La scarile monumentale se folosesc trepte cu inaltimi joase, si anume cu h <16.5cm, iar la scarile obisnuite se folosesc trepte mijloci si inalte cu dimensiuni intre (16.6cm;17.5cm) si (17.6cm;22.5cm)- in special la scari de serviciu. Deci la cladirile obisnuite treptele scarilor pot avea 16cm-19cm, alegerea fiind determinata de caracterul scarii (principala sau secundara).

Scarile se confectioneaza din orice material principal folosit in constructii, adica din lemn, otel, beton, sticla si poate lua forme simple si deosebite in functie de importanta lor si materialele folosite.

Lasă un comentariu